İZMİT’İN TARİHİ

İZMİT’İN TARİHİ

admin admin 2 Ocak 2022 0 Yorumlar Genel

Kocaeli’nin bir hayli köklü bir tarihi var. İlk çağlarda antik kentler döneminden başlıyor, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi olarak devam ediyor. M.Ö 300‘lerde kurulan Bithynia Krallığı topraklarına dahil olan bölgeye ilk yerleşimler, M.Ö. 712‘de Trakya’dan gelerek Başiskele’ye yerleşen Megaralılar ile başlıyor. Burada önce Astakos adında bir kent kuran Astakos halkı M.Ö. 262‘de İzmit taraflarına doğru gelerek Nicomedia adlı kenti kuruyor ve bu kent Bithynia Krallığı yıkılıncaya kadar başkent oluyor.

M.S. 284‘de Roma İmparatoru Diocletian, Nicomedia’yı işgal ediyor. Burası bu sefer de Roma İmparatorluğu’nun başkenti oluyor. Şehir böylesine önemli bir unvanla, zaman içinde Roma, Antakya ve İskenderiye’den sonra dünyanın 4. önemli kenti konumuna geliyor. Taa ki İstanbul sahneye çıkana kadar. İmparator Konstantin, başkenti Konstantiniye yapınca, bir de üstüne İmparator Jüstinyen, askeri nedenlerle Kocaeli’ne uzanan yolu kapatıp ulaşımı İznik üzerinden sağlayınca Nicomedia git gide önemini kaybediyor.

Kocaeli ve çevresi, 1078‘de Türk egemenliğine geçiyor ve yakın komşusu İznik’in Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti olmasıyla önemi yeniden artmaya başlıyor. Haçlı Seferleri sırasında bir ara işgal dönemi yaşasa da 1337‘de Osman Bey ve oğlu Orhan Bey’in uç beylerinden Akçakoca tarafından fethedilerek Türk toprağı olduğu netleşiyor ve ismi önce İznikmid, daha sonra İzmid oluyor.

İzmid’in Osmanlı Dönemi’ndeki en parlak zamanı Kanuni Sultan Süleyman dönemi. Sonrasında da 19. yüzyılda İstanbul-İzmit arasında işleyen demiryolunun kente ulaşmasıyla İzmid’in ticari ve sosyal yaşamı canlanmaya başlıyor. 1888‘de önce bağımsız sancak oluyor ve ismi İzmit olarak değiştiriliyor. En sonunda, bölgenin ilk fatihi Akçakoca’ya atfen “Akçakoca’nın yurdu” anlamına gelen Kocaeli adını alıyor.

1. Dünya Savaşı, Kocaeli’yi bir hayli olumsuz etkiliyor. 1920‘de önce İngilizler1921‘de de Yunanlıların işgaline uğrayan bölge, 28 Haziran 1921‘de işgalden kurtuluyor. Cumhuriyetle beraber, İstanbul’a yakınlığı ve ulaşım imkanlarıyla, özellikle sanayileşme konusunda atılımlar yapan Kocaeli’de, 1934‘te açıldığında Türkiye’nin ilk kağıt üretim tesisi olan İzmit Kağıt Fabrikası ve 1944‘te açılan Selüloz ve Kağıt Fabrikası (SEKA) gibi Türk sanayisinin önemli kurumlarının merkezi oluyor.

Türkiye’nin ortak saat için baz aldığı meridyen olan 30 derece meridyeninin Kocaeli’den geçmesi nedeniyle tüm Türkiye’nin saatlerini Kocaeli saatine göre ayarladığı da önemli bir ayrıntı. Asya ile Avrupa kıtaları arasında önemli kara ve demiryolu rotalarının kavşağındaki Kocaeli, bugün Marmara Bölgesi’nin ve tüm Türkiye’nin en önemli endüstri ve sanayi yerleşimlerinden birisi.

0 Yorumlar

Cevabınızı bırakın